0

0.00 kr

#
73-8817

Bremseanlegg til alle bilmerker

Velg ditt kjøretøy

Skiltnummer referanse

Premium kvalitet Bremser

Merkevare-produsenter av Bremser deler

  • ATE Bremsedeler
  • BOSCH Bremsedeler
  • BREMBO Bremsedeler
  • A.B.S. Bremsedeler
  • TRW Bremsedeler

Bremseanlegg - Informasjon om funksjon, reparasjon og utskifting

Bremsesystemet på en bil er en av de viktigste komponentene for å gjøre den kontrollbar og trygg. Bremsene bremser bilen på en sånn måte at den ikke sklir og mister farten veldig fort i farlige situasjoner.

Enkle effekter, kompleks teknologi

Et bremsesystem med moderne komponenter som ESP og ABS er en kompleks teknologi som har mekaniske, hydrauliske og elektroniske komponenter.
Den faktiske bremsehandlingen finner sted på bremseskivene (noen ganger til og med tromlene). Disse er plassert direkte på hjulene. Noen typer, slike som gamle Jaguar sedaner har sine bremseskiver på drivakslene. På de roterende bremseskivene presses bremseklossene sammen med med hydraulisk trykk. Det skjer som med bremsetrommelen, hvor bremseskoene er bevegelige medlemmer. Det hydrauliske trykket leveres via linjer som er supplert av en hovedbremsesylinder med bremsevæske. Væsken brukes til å oppnå den mest direkte bremsehendelsen. Til forskjell fra luft, komprimeres ikke væsken. Trykket overføres direkte fra hovedbremsesylinderen til bremseklossene og bremseskoene. Hovedbremsesylinderen er plassert på bremseforsterkeren som er koblet til bremsepedalen.

Hva ødelegges på en brems?

Bremsesystemet er en komponent under høyt stress, hvor hver komponent vil slites før eller senere. Men, det er primært bremseklossene og bremseskivene som må byttes ved regelmessige intervaller. Dette er vanligvis ganske enkelt, men likevel må det utføres akkurat som spesiefisert av produsenten. En utslitt brems gir seg til kjenne ved lang bremseavstand eller ved høye skrikelyder når du bremser. Mange av dagens kjøretøy har et varslingssystem som registrerer utslitte bremseklosser. Dersom bremseklossene byttes, må alltid bremseskivene sjekkes nøye. Dersom det er riper, spor eller deformasjoner anbefales det å bytte disse også. Tykkelsen må sjekkes selv om overflaten er helt rett. Minimum tykkelse på bremseskivene kan leses i bruksanvisningen fra produsenten av kjøretøyet. Som en tommelfingerregel bør bremseskivene senest byttes etter at bremseklossene har vært byttet to ganger. Det samme gjelder trommelbremser.
Når du bytter bremsen, må bremselinjer og bremsevæske også byttes. Bremselinjer har en tendens til å ruste. Dersom dette kun er overfladisk rust bør det skrapes umiddelbart og forsegles med lakk. Dersom rustede overflater oppdages eller selv bremsevæsken lekker, må kabelen byttes med en gang. Å fortsette og kjøre bilen i denne situasjonen er ekstremt farlig.
Bremsevæsken slites også. Bremsevæsken er en spesiell olje, som i perfekt stand har en veldig god og konsistent ytelse under varierte temperaturer. Men, bremsevæsken er meget hygroskopisk, noe som betyr at den tiltrekker seg vann. Dette er manifestert som en grønnaktig misfarging. For å være sikker, bør vanninnholdet i bremsevæsken testes ved hvert bytte av bremsene. Dette gjøres med et hygrometer som man kan låne hos et verksted eller som kan kjøpes for en billig penge. Hvis innholdet av vann i bremsevæsken er for høyt, under høy belastning, kan bremsene plutselig feile (for eksempel på vei ned en bakke eller ved en bråstopp). Dette skjer fordi vannet begynner å koke i bremsevæsken og forårsaker gassbobler på linjen. Da har du, i stedet for en inkompressibel væske i bremsesystemet, en komprimerbar gass, noe som lynrask kan lede til redusert bremsetrykk.
Hovedbremsesylinderen kan også slites ut. Dette kan oppdages ved at du må trykke hardere på pedalen eller som en “”pumpeeffekt” under bremsing. Hovedbremsesylinderen er enkel å bytte, men etterpå må bremsesystemet luftes.

Er reparasjonen av en brems dyrt?

Bremseskiver og klosser er bortsett fra dekkene de komponentene i bilen som er under høyest stress. Reservedelene som selges på bildelerekspert.co.no garanterer alltid høyeste verifiserte kvalitet. Teknisk sett er disse komponentene veldig enkle, så de produseres av mange produsenter. En utslitt brems kan derfor repareres raskt og billig. Siden bremser er ekstremt viktige komponenter kan du få de testet gratis på mange verksteder. Moderne bremsetester gir presis informasjon om standen til bremsesystemet.

Bestselgere: de mest populære produktene