0

0.00 kr

#
49-2533

Filtrere til alle bilmerker

Velg ditt kjøretøy

Skiltnummer referanse

Premium kvalitet Filtrere

Merkevare-produsenter av Filtrere deler

  • MANN-FILTER Filtrere
  • BOSCH Filtrere
  • CHAMPION Filtrere
  • MAPCO Filtrere

Filtrere - Informasjon om funksjon, reparasjon og utskifting

En bil bruker mange forskjellige stoffer. Flytende drivstoff, luft, olje og vann sirkulerer gjennom åpne og lukkede ventiler og bærer med seg mange uønskede partikler. Ulike filtre er installert for å beskytte sjåføren og bilen mot skader og for å øke levetiden på bilen.

Ren olje, frisk motor

Motoroljen smører alle bevegelige deler i en motor. Den er sammensatt av flere hoved- og hjelpestoffer som beskytter motoren mot innvendig slitasje, overoppheting eller uønsket termisk ekspansjon. Samtidig passerer motoroljen alle kraftproduserende og kraftførende komponenter i motoren. Under denne prosessen er ventilene et kritisk punkt. Disse komponentene blir veldig varme grunnet forbrenningsprosessen og de kan ha spor av brent bensin på seg. Begge leverer partikler til motoroljen. For å forhindre disse partiklene fra å nå og skade andre komponenter som sylinderveggen, blir de konstant filtrert. Til dette blir et oljefilter installert. Ved hvert skift av motorolje må også oljefilteret erstattes med et nytt. Hvis du respekterer intervallene for oljeskift, bruker høykvalitets motorolje og bytter ut oljefilteret regelmessig økes livstiden på motoren betraktelig.

Luftfilter, så motoren kan puste

Luftfilteret er inne i en synlig, svart plastboks som er plassert på motoren. Det anbefales å bytte luftfilteret minst en gang i året. Luftfilteret forhindrer alle partikler fra den absorberte luften fra å komme inn i innsprøytningssystemet for drivstoffet. Luftfilteret kan generelt skiftes ut uten verktøy. Et perfekt fungerende luftfilter er spesielt viktig for kjøretøy med turbolader. Det ekstremt fortgående hjulet i turboladeren er meget sensitivt for skittpartikler. Den største årsaken til defekt på turboladere er feil, tetthet eller gamle luftfiltre. Selv om disse viktige komponentene for ytelsen og ren forbrenning er enkle å bytte ut, er anskaffelsen derimot veldig dyr.

Så ikke bilen kveles: Bensinfilter

Bensinfilteret brukes til å filtrere ut skittpartikler fra drivstoffsystemet. Konstruksjonen av bensinfiltre er veldig annerledes. De er ofte enkle filtre laget av papir puttet inn i et stofftrekk, og enkle å sette inn i et snitt i bensinslangen. De er veldig enkle å bytte, fordi de er lett tilgjengelige og bare festes med to skruklemmer. Bortsett fra de universale papir-stoff filtrene installerer produsenter i mange modeller også et bensinfilter direkte på tanken. Disse bensinfiltrene må også byttes i henhold til vedlikeholdsplanene, men i dette tilfellet kreves det ekspertise og spesialverktøy.

Trygg og komfortabel kjøring: Luftfilter til interiøret

I omtrent tyve år har nye kjøretøy hatt meget fine filtre, som viste seg å bli en velsignelse for allergikere. Irriterende pollen, som er svært farlig for mange, blir grundig filtrert av pollenfilteret. Pollenfilteret fungerer også som et luktfilter for ubehagelig lukt som kommer fra utsiden. Biler med AC har et tilleggsfilter, som filtrerer fuktighet og urenheter fra aspirert og trykket luft.

Hvordan oppdage defekte filtre

Filtre er vanligvis veldig billige å kjøpe og du trenger ikke å spare på dem. Hvis du for eksempel kjøper en bruktbil, kan du ikke vite akkurat hvordan den forrige eieren har respektert vedlikeholdsplanen. Dette kan føre til tilstoppede filterelementer og karakteristiske feil.
Et tilstoppet oljefilter signaliseres av oljeindikator-lampen. Lyset indikerer at trykket i oljesystemet ikke lenger er tilstrekkelig. Hvis dette skjer må du sjekke oljen umiddelbart. Dersom oljenivået fortsatt er tilstrekkelig bør du gå til nærmeste verksted så snart som mulig. Men hvis oljenivået er under minstegrensen eller at det er så lavt at du ikke engang kan måle det, bør du stoppe kjøretøyet og kun fortsette etter å ha forsynt bilen med 1-2 liter olje. Av denne grunn anbefales det generelt å alltid ha 0.5-1 liter olje med deg. Du bør kun måle oljenivået etter at motoren har kjølt seg ned, derfor er det anbefalt å vente minst 10 minutter før du måler oljen. Etter det må du måle oljen med peilepinnen. Når du måler oljemengden tenker du ikke på oljen som allerede sirkulerer i motoren.
Du merker et tilstoppet luftfilter ved en plutselig økning av drivstofforbruk og dårlig motorytelse. Dersom luftfilteret ikke har vært byttet på årevis, kan drivstofforbruket øke til det dobbelte av normalt nivå! Motoren tar vanligvis ikke skade av dette, men den meget tykke blandingen kan ødelegge katalysatoren. Så fra en defekt 10 Euro reservedel kan du raskt ende med en kostbar skade på over 1000 Euro.
Et tett bensinfilter kan hindre drivstofftilførselen. Dette manifesterer seg som en turbulent motordrift eller som redusert ytelse.
Hvis du kjenner en ubehagelig lukt i bilen, kan tette luftfiltre til interiøret være årsaken. De gjenværende filtrerte partikkelelementene i filteret kan føre til en ubehagelig lukt. Dette skjer spesielt ofte med klimaanlegget. Organiske partikler i kombinasjon med fuktighet danner et gunstig habitat for mikroorganismer, som kan være skadelige.

Å bytte filteret - enkelt tiltak, stor påvirkning

Det er vanligvis veldig enkelt og fort gjort å bytte filterelement i en bil. Filtre er meget billige produkter. Dermed kan du alltid handle forebyggende, hvis du ikke vet alderen på de installerte filtrene. Spesielt med bruktbiler er en standard utbytting av alle filtrene et nyttig forebyggende tiltak. Med små tiltak kan du bringe alle filtrene i bilen din i ny stand. Etter utskiftningen kan du følge de foreskrevne bytteintervallene igjen. På bildelerekspert.co.no finner du alle filterelementene du trenger.

Bestselgere: de mest populære produktene