Veivsensor For Top bilmerker
- Impulsgiver veivaksel MERCEDES-BENZ E-Klasse
- BMW 5-serie
- BMW 3-serie
- VW GOLF
- Impulsgiver veivaksel AUDI A4
- VW TRANSPORTER
- VW PASSAT
- AUDI A6
- Impulsgiver veivaksel VOLVO V70
- TOYOTA AVENSIS
- FORD MONDEO
- MITSUBISHI OUTLANDER
- Impulsgiver veivaksel MERCEDES-BENZ C-Klasse
- TOYOTA LAND CRUISER
- TOYOTA RAV 4
- HONDA CR-V
- Impulsgiver veivaksel SKODA OCTAVIA
- VW TOURAN
- VW CADDY
- BMW X5

Abs føler (abs sensor)
(10000 varer)
Baklys (baklykter)
(10000 varer)
Alternator (generator)
(10000 varer)
Bremsebeleggslitasje
(10000 varer)
Følere (sensorer)
(10000 varer)
Hovedlykter (frontlykter)
(10000 varer)Er Impulsgiver veivaksel & kamakselsensor defekt? » Identifiser feil • Reparasjon • Monteringstips
Impulsgivere er anordninger som måler omdreiningstall, og kan anvendes på ulike steder i bilen. De samler inn data for å videresende dem til styreenheter. Ettersom impulsgivernes konstruksjon er ganske enkel og de innsamlede dataene overføres på en meget sikker måte, er informasjonen som kommer derfra særdeles pålitelig. Hver impulsgiver skal sitte inne i en kapsel og ha en spole med metallkjerne (av jern) samt en magnet. Et magnetfelt kommer opp på spolens vikling automatisk. Likedan oppstår det et magnetfelt når et tannhjul dreier seg.
Slik føres de to magnetiske feltene sammen. Når et magnetisk felt blir avbrutt, skal spenningen forandre seg og straks utløse en impuls. På tannhjulet skjer slikt ofte, på grunn av hullene som dyker opp mellom drivhjulets eller løpehjulets tenner. Dersom et slikt hull er usedvanlig stort, skal dette generere en annen slags impuls. Hvis det mangler mer enn én tann et sted, skal kontrollenheten reagere på dette og utløse en alarm. Små hull tas ikke hensyn til, fordi bare én manglende tann på hjulet ikke anses som et alvorlig problem. Slik oppdager impulsgiveren hastigheten og evt. feil på samme tid. Alle steder hvor et dreiemoment overføres til et tannhjul, kan impulsgivere benyttes som kontrollenhet. Så brukes de for eksempel i automatgir, ABS (antiblokkeringssystemer) og ESP (elektronisk stabilitetskontroll), i induktiv tenning og på kamaksler. Prinsippet for impulsgiveren er vel kjent allerede siden 1831, men disse anordningene kom først i bruk etter at elektronisk overvåking ble innført for biler.
Det finnes alltid en tilsvarende styreenhet på biler som er utstyrt med en impulsgiver. Ettersom det bestandig pågår måling av turtallet på bilens forskjellige steder, skal en impulsgiver som overvåker en livsviktig mekanisme og ikke mottar noen data, gi signal til å stoppe motoren. Riktignok er dette knapt ventelig, slikt forekommer høyst sjelden. Derfor må du kontrollere tilhørende impulsgiver ved det første svært uvanlige advarselssignalet vedr. omdreiningstall. Når det gjelder utskiftning, kan du rimelig kjøpe fra oss hva du behøver. Vår nettbutikk står døgnet rundt til din disposisjon med råd og med passende reservedeler, som kupévifte, koffertlokk, rørkne (manifold), veivhus, tåkelyskaster, o. l.