0

0.00 kr

#
94-6154

Oppvarming /kjøling til alle bilmerker

Velg ditt kjøretøy

Skiltnummer referanse

Premium kvalitet Oppvarming /kjøling

Merkevare-produsenter av Oppvarming /kjøling deler

  • HELLA Oppvarming /kjøling
  • VALEO Oppvarming /kjøling
  • TOPRAN Oppvarming /kjøling

Oppvarming /kjøling - Informasjon om funksjon, reparasjon og utskifting

Forbrenningsmotorer har en relativt lav effektivitet. Motorene omdanner bare omtrent 37-42% av energien ført fra forbrenningen til kinetisk energi. Dessverre omdannes mer enn halvparten av energien fra drivstoffet til varme. Dette betyr også at du alltid må holde forbrenningen under kontroll slik at motoren ikke overopphetes. For å ikke kaste bort den produserte varmen helt, brukes den til å varme opp interiøret. Dette krever et komplekst system varmeledere, rørledninger og pumper.

Kjølekretsen

Kjølekretsen i et vannkjølt kjøretøy (unntatt i skip) er et lukket system og består av fem forskjellige komponenter. Det er meget følsomt og oppdagede skader må behandles umiddelbart. En sviktende kjølekrets kan føre til en kapitalmotorskade.

Ekspansjonstanken

I de fleste, men nylig ikke i alle kjøretøy, blir kjølevæske fylt i ekspansjonstanken. Ekspansjonstanken viser alltid statusen og tilstanden til kjølevæsken. Dersom det mangler ekspansjonstank fylles kjølevæsken direkte inn i radiatorkjølesystemet.
En defekt ekspansjonstank kan ha sprekker. Konstant sprekte ekspansjonstanker indikerer en større defekt, vanligvis en skadet topplokk pakning.

Kaldere med vifte og sensor

Kjøleren brukes til å spre overflødig varme ved bruk av vind. Den består av en snor fremstilt av aluminiumsfolie, som kan gjennomstrømmes av luft. Fletten er fylt av et rørsystem laget av kobberrør, hvor kjølevæsken er designet til å strømme gjennom. For å spre varmen pålitelig fra kjølekretsen i standby posisjon og under meget høye temperaturer ute, installerte produsentene en tilleggsvifte på radiatoren. Denne drives av en elektrisk motor eller direkte av motoren. Du kan identifisere en skadet radiator dersom du opplever at motoren er permanent overopphetet. Radiatoren bør byttes ut dersom kjøleren allerede er så korrodert at kjølingen begynner å gå ned. Det samme gjelder viften hvis den slutter å fungere.

Slangesystemet i motoren

Selve motoren har et slangesystem som kjølevæsken strømmer gjennom. Motoren bryter ned kjølesystemet i den "lille" og den "store" kjølekretsen. Den ”lille“ kjølekretsen aktiveres umiddelbart etter oppstart av den kalde motoren og binder vann i motoren. Det varmes opp så fort som mulig og bringer motoren til ønsket driftstemperatur. Motoren behøver denne oppvarmingen for å forsikre at alle komponenter ekspanderer på ønsket måte. For eksempel er det veldig viktig for ventilene fordi det posisjonerer dem korrekt og beskytter dem mot tidlig slitasje. Kjølekretsen reguleres av termostaten. Det er også en enkel ventil som åpnes over en viss temperatur på kjølevæsken og som aktiverer hoved kjølekretsen. Dersom motoren ikke blir varm nok er vanligvis termostaten grunnen. Denne billige komponenten er enkel å bytte ut.

Vannpumpen

Vannpumpen drives direkte av motoren. I mange motorer tjener den også til å stramme kamremmen. Den er plassert lett tilgjengelig på den ytre veggen av motoren og må byttes ut regelmessig, vanligvis samtifig som registerremmen. Defekter på vannpumpen manifisterer seg gjennom lekkasje og hvin.

Varmeveksler med ventilasjonssystem og vifte

Varmeveksleren er som en motor radiator, bare mindre. Det er den komponenten som er ansvarlig for å varme opp interiøret. Varmeveksleren er plassert på skottet og er forbundet med innsiden av bilen gjennom et ventilasjonssystem. Mengden luft som strømmer gjennom varmeveksleren reguleres av viften som kontrolleres fra dashbordet. Du kan mistenke defekt på varmeveksleren når varmen som gis ikke lenger er tilfredsstillende. Et annet betydelig tegn på en defekt varmeveksler er sterk duggdannelse på innsiden av frontruten. Siden varmeveksleren er koblet til kjølesystemet i motoren, er et vanntap veldig farlig for motoren. Selve varmeveksleren er meget billig til alle kjøretøy. Å bytte den er på den annen side veldig komplisert fordi hele dashbordet må fjernes, og i de fleste biler også rattet.

Billige reservedeler og topp kvalitet

Nettbutikken vår forsyner deg med alle reservedelene du trenger for å reparere varme/kjølesystemet og mye mer. Se opp for spesialtilbud og rabatter!

Bestselgere: de mest populære produktene

Andre deler til bilen din