0

0.00 kr

#

Tenningssystem til alle bilmerker

Velg ditt kjøretøy

Skiltnummer referanse

Premium kvalitet Tenningssystem

Merkevare-produsenter av Tenningssystem deler

  • BERU Tenningssystem
  • NGK Tenningssystem
  • BOSCH Tenningssystem
  • CHAMPION Tenningssystem
  • DENSO Tenningssystem

Tenningssystem - Informasjon om funksjon, reparasjon og utskifting

Tenningssystemet brukes til å tenne drivstoff-luft blandingen i forbrenningskammeret. Det utløser eksplosjonen som presser stemplet i ønsket retning og utfolder på denne måten hele kraften i motoren.

Fra tennplugg til dynamoen

Tenningssystemet er basert på plutselig utladning av høyspent elektrisitet. Kvaliteten på tenningen er avhengig av kraften på gnisten, dens varighet og dens størrelse. Jo sterkere en gnist er, jo mer presis er forbrenningen av luft-drivstoff blandingen.

Banen til spenningen

Dynamoen produserer elektrisiteten til tenningssystemet. Så forsyner generatorene som er festet på motoren - avhengig av kjøretøyet - en spenning på 3-24 Volt. Små motorsykler har ofte fortsatt 3 Volts-kretser, mens tunge lastebiler har opptil 18-24 Volt ledningssystemer. Biler har vanligvis et 12 Volt system, men på grunn av det alltid økende antallet av elektriske forbrukere i nyere biler, vil standarden snart bli 18 Volt. En effektiv tenning krever derimot mye mer enn 24 Volt. Derfor må spenningen trappes opp. Det er oppgaven til tennspolen. Tennspolen er en enkel transformator som er godt festet på karosseriet til bilen. Når tennspenningen forlater transformatore har den titusenvis Volt.
Grunnet den lave strømmen er spenningen ikke livstruende. Likevel er det ikke behagelig å røre ved en tenningskabel i drift. Den opptrappede spenningen passerer gjennom breakeren som i moderne biler helt kontrolleres elektronisk. Eldre biler har vanligvis en mekanisk bryter, som i dag ikke brukes lenger fordi den er så utsatt for å feile. Fra breakeren går spenningen inn i fordeleren. Dette leder alltid tennspenningen til det korrekte forbrenningskammeret. Til dags dato har systemet med fordelingsrotorarmen og tennkabelen koblet til hetten vist seg å være meget effektiv. Spenningen går gjennom fordeleren inn i tennkabelen, som utelukkende består av en tykk kabel og riktige kontakter. Til slutt ankommer tennspenningen tennpluggen som er godt festet på motoren.

Hvordan oppdage skade på tenningssystemet

På en bil med feilende tenningssystem kan to ting skje: Enten kjøres bilen med turbulens ellers går den ikke i det hele tatt. Dersom bilen har problemer med å starte eller hvis motoren stopper under kjøring, er årsaken mest sannsynlig et feilende tenningssystem. For det første bør du sjekke om alle kabler fortsatt er på plass og plugget i. For at kjøringen skal kunne fortsette er det ofte nok å plugge en løsnet kabel inn igjen. Fra tennpluggen til fordeleren er alle komponentene billige forbruksvarer. Vedlikeholdshåndboken til kjøretøy har fastsatte bytteintervaller for tennplugger.
Det er lurt å sjekke fordeleren på hvert bytte av tennplugger. For å sjekke den må du koble den ut og se inni den. Dersom sterke brannmerker har formet seg på de fire til åtte kontaktene (alltid akkurat like mange som antallet sylindre), bør du bytte dem ut. Som tiltak kan du fritt skrape kontaktene med en skrutrekker. Men når du har muligheten til å kjøpe en ny, bør du bytte ut hetten. Skulle tennkabelen miste isolasjonen vil ikke lenger spenningen nå tennpluggen. Du kan for eksempel oppdage dette ved å kjøre bilen i mørket med panseret oppe. Den defekte tennkabelen vil skape et blink. Test ALDRI dette i et lukket område (som en garasje) !!! Eksosgasser er MEGET giftige og kan føre til dødsfall på kort tid! Det er bedre å vente til natten og kjøre testen ute.
Det er anbefalt å alltid bytte hele tennkabelen. Selv om bare én kabel er skadet av for eksempel mår, dersom du kjøper et nytt sett med tennkabler bringer du tenningssystemet tilbake til definert stand, som du kan stole på.
Når du bytter tennpluggene er det veldig viktig å velge riktige modeller som er godkjent for bilen din av produsenten. Tennpluggen har flere spesifikke nivåer som: lengde på tråden, varmeverdi og tillatte spenning. Hver av disse verdiene må samsvare nøyaktig med din bilmodell, ellers risikerer du en fatal skade på motoren.
I nettbutikken vår finner du alle komponentene til tenningssystemet i en bil. Vi selger kun godkjente, høykvalitets produkter som støtter et langt motorliv.

Bestselgere: de mest populære produktene

Andre deler til bilen din