I moderne biler er bilbatteriet et tungt utstyr. Selv om batteriet lades via generatoren når du kjører det er begrenset hvor lenge de holder. Denne artikkelen informerer deg om hva du må tenke på når du velger et passende batteri og hvordan du kan skifte det ut selv.
1. Slik finner du et passende bilbatteri
Ikke hvert batteri passer til enhver modellserie og biltype. Valget mellom et større eller mindre batteri bør gjøres avhengig av hvilken type motor du har og mengden av strømslukende apparater. De aktuelle verdiene kan du lese av på et klistermerke på det nåværende batteriet eller i bilhåndboken. Amperetimen (Ah) som nevnes her gir informasjon om batteriets kapasitet, mens den aktuelle strømstyrken måles i ampere (A), den skal velges så høy som mulig.
I tillegg til den tekniske informasjonen er batteriets størrelse også viktig. Selv om merkeprodukter fra mange produsenter er nesten like i størrelsen, kan billige alternativer og mindre kjente produsenter føre til problemer. Mål alltid det tilkoblede batteriet i motoren og ta alle tre dimensjoner med i betraktningen når du handler. Et for stort batteri vil ikke passe inn i sete og om det er for lite vil det bli en sikkerhetsrisiko når du kjører pga. spillerommet og mangelfull fiksering.
Kvaliteten på bilbatteriet betyr noe
Det relevante spørsmålet er, som for mange reserve og slitasjedeler: Skal du investere i merkekvalitet med originalutstyr fra produsentene eller i rimelige alternativer? Du kan ikke gjøre noen feil så lenge som alle de tekniske informasjonene til bilbatteriet passer til bilens spesifikasjoner. Det er likevel lurt å tenke på å betale litt mer for batteriet og stole på en anerkjent merkevareprodusent. Tenk f.eks. på dette:
– Batteriet som en akkumulator er stadig utsatt for lading og utlading. Har batteriet en dårlig kvalitet vil ladekapasiteten senkes raskere, noe som fører til en tidligere investering i et nytt batteri. |
– Risikoen for blindstrøm øker med et batteri med dårlig kvalitet. Dette fører til en gradvis utlading av batteriet og den lagrede energien mistes. I verste tilfelle vil ikke bilen din starte. |
– Batterier med underordnet kvalitet er utsatt for temperatursvingninger. Spesielt om vinteren kan dette lede til startproblemer. På dette området er merkebatterier mer pålitelige. |
Det er derfor viktig å ikke bare tenke på prisen når du kjøper et batteri. Å spare penger ved å kjøpe mindreverdig kvalitet kan resultere i at du må grave dypere i lommeboka, tidligere enn du trodde.
![]() Akkumulator | Originallaveste prisbestille på nett ⇒ |
2. Reparere bilbatteriet selv – En trinn-for-trinn veiledning
I en tid med utallige elektroniske komponenter er det likevel mulig at bileiere skifter ut batteriet selv. Dette gjelder spesielt det tradisjonelle startbatteriet. En annen type batteri er trekkbatteriet, de har større kapasitet og brukes til elektriske biler. Vi vil se bort fra den typen batteri i denne artikkelen.
2.1 Forberede utskiftningen av bilbatteriet
Når bilbatteriet ditt er ødelagt og du vil skifte det ut selv må alle elektroniske enheter som bruker strøm slås av. Slå også av motoren og husk at mange elektriske komponenter settes tilbake til standardinnstillingene ved å kutte strømmen. Det å stille inn den digitale klokken er like uunngåelig som å måtte taste inn PIN-koden til radioen på nytt igjen. Hold alt nødvendig verktøy nær deg, selv om du i de fleste tilfeller bare trenger noen kombinasjonsnøkler for å feste boltene og lukkeelementene på batteriet ditt.
2.2 Koble fra og kaste det gamle batteriet
Etter å ha åpnet panseret og fjernet det beskyttende dekselet blir batteriet ditt med klemmene og polene synlig. Helt avgjørende er rekkefølgen av hvilken klemme som fjernes først fra polene. Før batteriet tas ut må jordklemmen fjernes. Bare etter det kan klemmen fjernes fra plusspolen. Skru dem løs med en enkel kombinasjonsnøkkel. Vanligvis har klemmene bare en enkel bolt.
Først når klemmene har blitt fjernet fra batteriet kan den tas ut av sete. I de fleste biler er det nok å skrue løs en eller to bolter. Er det ikke mulig å dra batteriet ut fra setet etter at boltene er skruet løs kan det være, avhengig av modell, at det er flere skruer som ligger gjemt. Bilhåndboken vil vise hvor du finner dem og hvilket verktøy du trenger for å løsne dem.
Når batteriet er koblet av kan det løftes ut fra bilen.
Du kan bli overrasket om dette er første gang du bytter ut et batteri. Startbatteriet er nemlig utrolig tungt og du må bruke en viss styrke for å kunne fjerne det sikkert.
Da dette er farlig avfall som skal leveres separat tilbyr mange kommuner egne steder hvor disse kan leveres.
2.3 Monter det nye batteriet
Monteringen av det nye batteriet er som beskrevet ovenfor, bare ved å følge trinnene i motsatt rekkefølge. Sett batteriet inn i setet og stram festene på det stedet hvor du tidligere løsnet det.
Når batteriet sitter sikkert på sin plass kan klemmene til kablene festes til polene. Vær veldig forsiktig og pass på å følge nøyaktig de motsatte trinnene. Først kobles og fikseres klemmen til plusspolen, deretter fikseres jordkabelen til minuspolen og skrus fast.
Det anbefales å smøre polene for å forhindre korrosjonsskader og for å få en lengre levetid. Du finner spesialsmøring til polene hos forhandleren og det anbefales spesielt å bruke det før den kalde og våte årstiden. Helt til slutt testes batteriets ytelse ved å starte motoren og å bruke de elektriske apparatene. Ta en titt på dashbordet ditt. Det kan ta et par sekunder før alle funksjonene er tilgjengelige. Når alt er i god stand kan du teste apparater separat som radioen og klimaanlegget.
3. Konklusjonen til kjøpet og utskiftningen til bilbatteriet
Utskiftningen av et startbatteri kan utføres av ufaglærte personer uten noen problemer og dette hjelper å senke verkstedkostnadene. Bare husk å følge den riktige rekkefølgen av trinnene, slik unngås problemer og komplikasjoner ved utskiftningen av batteriet. Faller batteriets ladekapasitet skal dette aldri ignoreres. I verste tilfellet kan du ikke starte bilen din midt på vinteren eller i et annet upassende øyeblikk. Det anbefales å kjøpe bilbatterier i merkekvalitet for å unngå å måtte skifte ut batteriet ditt tidligere enn nødvendig.
Foto: wavebreakmedia, Gts, Maxx-Studio, Nor Gal, chartphoto, gangnavigator, PointImages, ESB Professional, admin_design, Bignai, Tatchaphol / shutterstock.com