Slik ettermonteres Xenon-frontlykter – Et prosjekt med en spesiell utfordring

Slik ettermonteres Xenon-frontlykter – Et prosjekt med en spesiell utfordring

Xenon-frontlys kom på markedet for ca. 20 år siden og representerte en liten revolusjon. De ble introdusert på luksusbiler og forårsaket med de lyse og klare lysene stor entusiasme blant sjåførene. Slik som all innovasjon fant xeonlysene litt etter litt veien til alle klassene og kan nå til og med sees i de små bilene. Dette markedet har oppdaget tilbehørshandelen og tilbyr nå sett for ettermontering av xenonlykter. Men, vær forsiktig! Bytting til xenon er ikke så lett som du tror og det innebærer flere juridiske risikoer.

Edelt lys med edelgass

xenon-frontlysXenon er en edelgass, som argon eller helium. Akkurat som neon kan den brukes som gass til belysning. Den settes under høy spenning i en liten reaktor, noe som får den til å lyse. Dette er grunnen til at et xenon-frontlys ikke kan drives av den vanlige spenningen i kjøretøyet på 12–24 volt og krever en transformator.

xenonpærenI xenon-frontlykter kalles denne transformatoren alternativt ballast. Den genererer de nødvendige 25 000 volt spenningene til xenonpæren. Monteringen er det minste problemet for driften av xenonlys.

Xenon-frontlykter: Fordeler og ulemper

Xenon-frontlys ville ikke vært så populære om de ikke hadde hatt så mange fordeler. Dette er:

Bedre styrke i lyset: Hovedfordelen til Xenon-frontlys er betydelig forbedret lys i forhold til H4-lyspærer. Det lyse og klare skinnet ligner dagslyset.
Elektrisitetsøkonomi: Til tross for en høyere driftsspenning og forbedret lysstyrke, er xenon-frontlykter betydelig mer økonomiske i strømforbruket enn lyspærer.
Levetid: En xenonpære holder vanligvis så lenge som bilen holder, iallefall lenger enn 100 000 km.

xenon hovedlykter umiddelbart tilgjengelig online
På en annen side finnes det også følgende ulemper:

Kostnader: Xenon-frontlykter er dyre. Et ettermonteringssett koster ca. 15 500 NOK. Problemer er at en modulær utskiftning er nesten ikke mulig. Hele systemet må skiftes ut når noe svikter. Selv de pærene til ca. 1600 kroner er mye dyrere enn de H4-lyspærene med høyest kvalitet.
Vedlikehold og reparasjon: Det å reparere Xenonbelysning er noe for verksteder som er spesialisert på dette. Det sier seg selv at de vil være motvillige til å ta for seg systemer som ble montert selv. Derfor kreves det en profesjonell hånd (et verksted) for å ettermontere. Dette dekkes også av garantien og i tillegg av servicen om den skulle svikte.
Sette andre trafikkdeltakere i fare: Den mest alvorlige ulempen ved xenon-frontlys er risikoen de utsetter andre trafikkdeltakere for. Når linsen er forurenset eller når lyspæren er justert feil kan møtende biler blendes. Dette er grunnen til hvorfor loven er spesielt streng når det gjelder godkjenning av xenonlys.
Forseggjort installasjon: Et xenon-frontlys består av mange forskjellige deler, som bare indirekte påvirker lysytelsen. Spesielt utjevningen av frontlyset og vaskesystemet er teknisk komplisert og det å montere dem er en stor utfordring.

Effektive, men ømfintlige

Da xenon er så lyst er det viktig at lyset stilles inn riktigDa xenon er så lyst er det viktig at lyset stilles inn riktig. Er ikke frontlyktene justert ordentlig kan de være en fare for møtende trafikk. En feiljustert eller skitten xenonlykt er like forstyrrende for andre trafikkdeltakere som et fjernlys. Xenonfrontlys får mye oppmerksomhet fra EU-kontrollen. Inspeksjonen er til og med strengere for ettermonterte sett. De fleste settene som er tilgjengelige hos forhandleren er ikke tillatt for veitrafikk. De mangler som regel to uunnværlige viktige komponenter.

Xenon-frontlykter, kun med vaskesystem og justering

Xenon-frontlykter, kun med vaskesystem og justeringFor en sikker drift på veien må xenonlyssystemet ha et vaskesystem for frontlykten. Nå til dags drives de med høytrykksdyser. De små viskerne til frontlyktene som var veldig populære på 70-tallet, er ikke lenger kompatible av flere grunner.

Design: Formen til de moderne frontlysene er for komplekse til å kunne rengjøre dem med en visker.
Pålitelighet: En liten visker slites raskt. Tørkeytelsen kan på kort tid bli utilstrekkelig eller til og med skadende for frontlyset.
Materiale: Moderne frontlykter plasseres ofte bak et beskyttende pleksiglass. Materialet er svært utsatt for riper og vil slites ut raskt når det rengjøres mekanisk med elektriske viskere.
Derfor brukes automatiske høytrykksdyser til xenonlykter. Sprøytene har også en pumpe, en vanntank og styres elektronisk. Den aktiverer vaskesyklusen når det er nødvendig, og muliggjør også manuell styring. For dette må en tilsvarende knapp på dashbordet være tilgjengelig.
Innstillingssystemet til frontlyset er derimot betydelig mindre problematisk. Denne funksjonen er obligatorisk for alle biler som er bygget siden 1990, og derfor er ofte frontlyset justert når du ettermonterer xenonbelysningen. Likevel må innstillingssystemet til frontlyktene ha en nivåsensor, da xenonbelysningssystemet automatisk må kunne tilpasse seg forholdene.

Juridiske konsekvenser av ulovlig xenonbelysning

Juridiske konsekvenser av ulovlig xenonbelysningMonteringen av et xenonlyssystem som ikke er godkjent på en bil, gjør den uegnet til bruk. Politiet kan ta bilen ut av trafikken til det originale systemet er installert på nytt igjen. Du kan forvente en bot på opptil 2700 kroner. Enda alvorligere er konsekvensene skulle det oppstå en ulykke. Den ansvarlige forsikringen kan i utgangspunktet dekke skaden, men til slutt gjøre den skyldige ansvarlig og kreve tilbakebetaling.

Ikke reklame: For tiden finnes det bare Hella

ettermonterte sett for xenonbelysningDen eneste som, nå for tiden, tilbyr ettermonterte sett for xenonbelysning som også egner seg til bruk i trafikken er Hella. Denne produsenten av originalutstyr har kompetansen, erfaringen og den juridiske bakgrunnen som kreves for å utvikle produkter i høy kvalitet. Til nå har ikke noen andre produsenter blitt godkjent for veitrafikken. Vi anbefaler på det sterkeste å sjekke informasjonen på emballasjen. Juridisk sett må den generelle godkjenningen for bruk i trafikken angis tydelig. Hvis det bare nevner “Bare for rallyformål” eller lignende, betyr dette at belysningen juridisk sett ikke kan brukes i trafikken. I dette tilfellet kan vi bare si til dem som liker å mekke selv «hold hendene unna».

Hovedlykter HELLA tilgjengelig umiddelbart

Frontlykter HELLA

tilgjengelig umiddelbart

Kjøp nå

Dette er enda bedre: Originale deler

xenonbelysning en brukt bilDen enkleste måten å få et system med xenonbelysning på, er å ta det fra en brukt bil. Denne teknologien har vært på markedet i 20 år og bilbruktmarkedet har nok av «offer», kvalifisert for donasjon av teknologi, selv om dette bare er mulig innenfor samme biltype. Du kan likevel spare mye penger på å bruke brukte deler. Selve pærene er dyre nok. Et xenonbelysningssystem med hele teknologien koster flere tusen kroner når den er ny.

Konklusjon: vurder nøye

understreke fordelene med xenonbelysningDet ville ha vært uaktsomt av oss å understreke fordelene med xenonbelysning uten å samtidig påpeke utfordringene ved monteringen. Alt i alt, er prosjektet «skifte til xenon» en spesiell utfordring som krever en nøye vurdering. Fordelene kan være betydelige på grunn av bedre lysytelse, men kjøpet er dyrt. Hvis verdien av bilen ikke rettferdiggjør ettermonteringen, er andre tuninger mer passende.

Moderne H4-pærer tilbyr også interessante lysytelser og derfor trenger det ikke nødvendigvis være xenon. Frem til nå, har LED ikke enda blitt et alternativ. Selv om teknologien er tilgjengelig for lommelykter, henger bilprodusentene etter. Ekte og høytytende frontlykter på LED-basis er foreløpig ikke tilgjengelig som et ettermonteringssett. Teknologien går allikevel raskt fremover.

Det kan derfor være verdt å vente ett til to år. LED er generelt sett lettere å vedlikeholde enn xenon. Det er iallfall sikkert at svært interessante innovasjoner er på vei.

Foto: MargoLev, Sunny_Images, antpkr, frees, oYOo, Mikbiz, Corepics VOF / shutterstock.com