Lakkere bilen selv – Slik gjør du det!

Lakkere bilen selv – Slik gjør du det!

Det er en ekte kunst å lakkere bilen. Det koster flere titusenvis av kroner å få denne jobben gjort. Avhengig av hvilken type bil som må lakkeres og hvilket videre formål bilen har, kan du tenke på å gjøre dette selv. Du vil ikke være i stand til å utføre en perfekt lakkering av en ny bil med dine begrensede muligheter. Selv om du vil få bilen lakkert profesjonelt, kan du spare mye penger på å gjøre forberedelsene hjemme i din egen garasje. I denne veiledningen vil du lære alt det du trenger for å vite hvordan du kan lakkere bilen din selv.

Lakkere bilen selv – Vær klar over dine egne grenser

Lakkere bilen selv – Vær klar over dine egne grenserFør du starter å lakkere, trenger du å vite hvilket resultat du kan forvente. Å lakkere en ny bil eller profesjonell reparasjonslakkering er bare mulig med det rette materialet og den rette ekspertisen. Det er en illusjon å tro at du kan få samme resultat som på et verksted med noen husholdningsprodukter hjemme i garasjen din. Lakker ikke bilen selv om:

– Du vil selge bilen
– Det ikke er din bil
– Bilen brukes til representative formål
– Det er en luksusbil

øveobjekt for å lakkerer selvDet vil ALLTID vises at bilen ble lakkert selv og i de fleste tilfeller fører det til et betydelig tap i verdien på bilen. Kommersielle- og nyttekjøretøy er et unntak fra dette. Hvis du vil oppgradere et kjøretøy hjemme i garasjen, begrense deg til traktorer, gravekjøretøy, lastebiler eller varebiler. En svært rustet Sprinter, Transit eller Ducato er et utmerket øveobjekt for å lakkerer selv.

Bilreservedeler og reparasjonsdeler - billig og rask frakt

Bilreserve- & reparasjonsdeler

billig og rask frakt

til butikken

Slik lakkerer du bilen selv

Det er tre ulike metoder for å gi bilen din en ny farge. Dette er metodene:

– Spraylakkering
– Rullelakkering
– Bilfoliering

Slik lakkerer du bilen selvDet må sies på forhånd at en omhyggelig rullelakkert bil ser ikke nødvendigvis dårligere ut enn en bil sprayet med semi-profesjonelt verktøy. Å lakkere med en rulle er mye enklere og krever mindre forberedelse.

Skikkelig forberedelse er 90 prosent av jobben

Når du lakkerer bilen selv er forberedelse viktigere enn alt annetNår du lakkerer bilen selv er forberedelse viktigere enn alt annet. Enhver uaktsomhet fører ugjenkallelig til mye dårligere resultater, noe som bare kan repareres med en enorm innsats. Derfor skal nitti prosent av tiden til lakkarbeidet settes av forberedelse. Stort sett tar det to dagers arbeid å lakkere en vanlig familiebil.

1. trinn: Vask bilen.
Vask bilenBilen skal ikke bare være ren, men skinnende ren for å bli lakkert. Det er derfor lurt å vaske for hånd eller å oppsøke en bilvask. Når du går gjennom bilvasken må du sjekke at den varme voksen er slått av!

2. trinn: Ta av alle bevegelige deler.
Ta av alle bevegelige bildelerDu sparer mye tid ved å fjerne alle komponentene som kan fjernes: lys, blinklys, dekorative lister, stråledyser, navkapsler, vindusviskere og muligens dørhåndtak også. Alt som fjernes kan ikke bli lakkert ved et uhell. Dette er en utmerket måte å oppdage skadede komponenter på og for potensielle utskiftinger. Det er ikke nødvendig å fjerne vinduene. Vindusviskere - bestill billig nå

3. trinn: Ikke vær gjerrig med teipingen.
bilen teipet avNå er bilen teipet av. Maskeringsteip i god kvalitet er best egnet til dette, da den er lett å fjerne. Når du teiper av vinduene må du passe på å inkludere gummien. Fjernes også frontlyktene og baklyktene, skal det tomme rommet på innsiden også teipes. Dette sparer lakk. Takstenger som ikke kan fjernes krever ekstra oppmerksomhet.

4. trinn: Reparere bulker og gjenfylling.
Reparere bulker og gjenfyllingLakken fremhever bulker. Legger du nok tid og arbeid i å fjerne alle bulkene og å fylle dem, vil du få et bedre resultat. Pass på å banke ut bulkene og gjør så lite fylling som mulig. Dette vil alltid gi det beste resulatet.

5. trinn: Sliping.
slipe bilen Det gamle laget må rues, slik at den nye lakken fester seg til det. Bruk 400- eller 600-korns sandpapir og en slipekloss. Jobb bare for hånd. Lakken på hjørnene og kantene påføres alltid tynnere, derfor når du platen raskere på disse stedene. Dette bør unngås for enhver pris.

6. trinn: Fjern fett med en avfetter.
Fjern fett med en avfetterDu fjerner ikke bare støv fra slipingen og fyllingen med en avfetter, den fetter og av bilen. En bil må være helt fri for fett når den lakkeres. Bruk derfor rikelig avfetting.
Nå er øyeblikket kommet, hvor du må bestemme hvordan du vil fortsette. Bilen er nå klargjort for lakkering. Tar du med bilen til verkstedet, teipet av, fyllet, slipt og rengjort, kan du spare opptil 50 til 70 %. Et 20 000 kroners lakkarbeid kan da bare koste 5500–7500 kroner. Vil du selge bilen og øke verdien dramatisk, må du la profesjonelle gjøre arbeidet. Er dette et kjøretøy som bare er ment til din egen bruk og ferie kan du forsette selv.

7. Forberede lakkeringsstedet.
Forberede lakkeringsstedetDu må iallfall ha et tak over hodet ditt. Det er best å bruke et lukket rom, en åpen garasje eller en paviljong i hagen er også passende alternativer. Dekk veggene til med dekkfolie. Lakken trenger alltid tid til å bli hard. I løpet av denne tiden får ikke insekter, løv eller støv komme i kontakt med bilen. Spraylakk gir mye spraytåke som setter seg overalt. Derfor skal alltid hele området hvor det arbeides dekkes med dekkefolie, hvis du ikke arbeider ute. Med dette vil du ha laget et rent nok område for lakkeringen. Når du lakkerer med en rulle eller folierer, kan du hoppe over dekkefoliet.

8.1. Rullelakkere bilen
Rullelakkere bilenDet finnes et bredt utvalg av farger som påføres med en rulle. Disse fargene kan ofte blandes. For busser og varebiler er hvit radiatorlakk en perfekt løsning. Du trenger:

– En skumgummirulle for lakkering av glatte overflater
– En velurrulle for lakkering av grove overflater
– Et malekar
– Avispapir

Det er ikke nødvendig med en vernemaske for å lakkere med en rulle. Legg ned avispapir/dekkfolie rundt bilen for å unngå å søle til bakken. Start med taket til bilen og jobb deg nedover. Påfør lakken på kryss for å få full dekning.

8.2. Spraylakkere bilen
Spraylakkere bilenDu kan bruke spraylakk hvis du bare vil utbedre små områder som er skadet. Det er viktig å alltid lakkere hele karosseridelen. Jobb deg fra skjøt til skjøt og teip forsiktig av resten. Hold ca. 30 cm avstand for å unngå drypping.

For en full spraylakkeringsjobb trenger du en kompressor, en lakksprøyte og en bøtte til å blande lakken med tynningsmiddel og herder i. Ta på deg en beskyttelsesdrakt som dekker hele kroppen og bruk munnvern. Her gjelder det også å jobbe seg fra toppen til bunnen og å lakkere i kryss.

8.3. Foliere bilen
Foliering av bilenFoliering av bilen er den reneste og mest effektive måten å oppgradere bilens utseende hjemme i garasjen på, men det krever mye erfaring for å legge foliet uten bobler. Det er ikke billig heller, men med de rette ferdighetene kan det oppnås et flott resultat med denne metoden.

9. Etterbehandling av bilen
Etterbehandling av bilenDet er mulig å oppgradere lakkeringen du har gjort selv, ved å bruke et veldig fint sandpapir og et poleringsmiddel i høy kvalitet. Dette gjelder selvfølgelig ikke for en matt lakk. Faktisk er matt lakk snarere en løsning for den siste eieren av bilen.

Når lakkerer du bilen selvSlik lakkerer du bilen selv – all fakta i én oversikt

Når lakkerer du bilen selv?
– Hvis den ikke skal selges videre.
– Hvis det er et eldre kommersielt kjøretøy.
Hvilke metoder er tilgjengelige?
– Rullelakkering
– Spraylakkering
– Foliering
Hvor kan det lakkeres?
Der hvor du ihvertfall har et tak over hodet.
Hva trenger jeg til dette lakkeringsarbeidet?
Mye tid, grundig forberedelse, nok materiale og verktøy.
Hvor mye koster det å gjøre lakkeringsarbeidet selv?
Mellom 550 og 5500 kroner og to dager av tiden din.
Fordeler ved å gjøre lakkeringsarbeidet selv:
– Billig.
– Raskt.
– Kreativt.
Ulemper ved å gjøre lakkeringsarbeidet selv:
– Tap av verdi på bilen.
– Resultatet blir ikke optimalt.
– Det tar mye tid.
Hva er den beste måten?
Forberedt bilen til lakkering og la de profesjonelle gjøre resten av jobben.

Foto: PongMoji, samnao, ignatius 63, TZIDO SUN, -Taurus-, KG Design, MongPro, sima, ipuwadol, Igorsky, feelphoto2521, Dmitry Kalinovsky, Ikonoklast Fotografie, Nattzkamol / shutterstock.com