Å reparere aluminiumsfelger på egenhånd – Hvordan og tips!

Å reparere aluminiumsfelger på egenhånd - Hvordan og tips!

En ripete, rusten eller bulkete aluminiumsfelg har en svært negativ innvirkning på bilens utseende, og får den til å se upleid og forsømt. Aluminium er likevel et svært bøyelig materiale når det gjelder tilpasning på egenhånd. I denne veiledningen vil du lære alt du trenger å vite om arbeid med dine aluminiumsfelger.

Stilig og lav vekt

Reparasjon av aluminiumsfelgerEn aluminiumsfelg får bilen til å se dynamisk og sporty ut. Utvalget av design er enormt. Alt er tilgjengelig fra vanlige til ekstraordinære former: alt du liker. Aluminium er svært godt egnet til å lage individuelle felger. Det relativt mykt materialet kan enkelt og billig maskinfreses i ønsket form. Aluminiumsfelger kan til slutt bli gitt enhver farge. Lakkert overflate med ovnslakk eller pulverlakkering er egnede alternativer. Sistnevnte er bare egnet for å oppgradere felger under bestemte betingelser.
aluminiumsfelger pulvermaling

Aluminium: materiale med mange fordeler

polering av aluminiumsfelgerStålfelger er robuste og billige løsninger for å gjøre bilen klar for bruk. De har en viktig ulempe: de ruster. Selv om korrosjonsskader kan dekkes med hjulkapsel, vil bilentusiaster syntes dette er ubehagelig. Derfor foretrekker de fleste bileiere aluminiumsfelger. Fordel er det faktum at de ikke ruster like mye som stål. Aluminium ruster faktisk ikke i det hele tatt, selv om kombinasjonen av vann og veisalt påvirker materialet og gjør utseendet på felgene skjemmende. Ettersom aluminium er et mykt metall, er det sårbart for fortauskanter, riper og mindre bulker. Uansett hvor mykt materialet er, kan den enkelt slipes.

Bremseklosser Topptilbud

Bremseklosser • Topptilbud

billig fra 78,44 kr

Kjøp nå

å rengjøre aluminiumsfelger

1. trinn: kontroll av felg

For å undersøke aluminiumsfelgerSkader på felg er grovt inndelt i fire kategorier:
– Bulker
– Sprekker og rifter
– Riper
– Korrosjonsskade

Kontroller produktet grundig før du begynner arbeidet med aluminiumsfelgen. Ingenting kan gjøres med bulker på kanten av felgen. Det er forbudt å fjerne bulker på aluminiumsfelger, ettersom det utsetter strukturen på felgens materiale for risiko. Stedet hvor bulken fjernes vil bli vesentlig svekket, og forårsake sprekker eller rifter.
Det samme gjelder for sprekker og rifter med en dybde på 1 – 2 millimeter. Det er ikke tillatt å sveise aluminiumsfelger. En felg med en sprekk eller dyp rift er vanligvis klar for resirkulering.

Riper og korrosjonsskade kan enkelt fikses med sliping, polering og påføre et nytt lag.
å rengjøre aluminiumsfelger

2. trinn: klargjøring av felg

hvordan får du lettmetallfelger beste rentEn felg kan ikke repareres ved å fikse enkelte punkt, og den bør alltid gjenopprettes fullstendig. Fjern alltid felgen, ettersom det lar deg jobbe komfortabelt med skaden.

Du trenger følgende:

– 1 liten slipemaskin (Dremel, ca. 970 kr.)
– Sandpapir med forskjellig grovhet (ca 112 kr. et 30-delers sett)
– Fyll for felger (ca.40 kr. for et komplett sett per boks)
– Bøtte (fortrinnsvis en saus-beholder fra en take-away)
– Såpe
– Børste, klut, gammel tannbørste
– Silikonrens (55 kr. for en 1-liters boks)
– Bremsrens (40 kr. per sprayboks)
– Polering for aluminiumsfelger
– Primer for aluminium (117 kr. per sprayboks)
– Poleringshode for drill (polerskive ca. 75 – 117 kr.)
– Lakk på sprayboks (57 kr. per sprayboks)
– Kraftig ledningsfri skrutrekker (ca. 970 kr.)
– En arbeidsbenk

Fjern felgen og sett den på bordet. Det er ingen behov for å fjerne dekket. Pass på at du ikke mister balanseringsvekt.
Først renses felgen. Vær sjenerøs med varmt vann og rensemiddel. Dette arbeidet kan gjøres vesentlig fortere med rense- og poleringshode for drill. Vedleggene som festes på er ikke akkurat billig på ca. £30. Reparer skaden etter at du har fjernet bremsestøv og annet smuss fra felgen.
Forbered aluminiumsfelger

3. trinn: Reparer skader

Fjern skade fra aluminiumsfelgDu kan å slipe vekk de verste ripene og sprekkene med et elektrisk multiverktøy. Arbeid forsiktig, særlig nær dekkene som ikke bør komme i kontakt noe som helst slipeverktøy! Sprekker og rifter kan bli dypere hvis de ikke behandles. Du kan du trygt sette en stopper for denne prosessen med konkav slipning. Vennligst ikke glem under reparasjonen: prinsippet “jo mer jo bedre” gjelder ikke for sliping. Jo dypere du sliper, jo vanskeligere blir det å jevne ut felgen igjen etterpå.
male felger på egenhånd

4. trinn: Fra grovt til fint

Sliping av felgerNå kan felgen pusses forsiktig. Arbeid fra grovt til fint. Fint sandpapir vil til slutt jevne ut ripen og få den til å forsvinne.
Hvis du ønsker å tette felgen med lakk, så kan du nå bruke fyllstoff. Selv om det har samme farge som felgen, vil en påfylt flekk vise. I dette tilfellet er det eneste valget å pusse for hånd helt til ingen riper kan sees. Etter pussing kan felgen grundig poleres ved hjelp av polerskive. Hvis du ønsker å bruke belegg, kan du fylle de flekkene som er pusset dypere og pusse over dem etterpå. Arbeid i henhold til instruksjonene som leveres sammen med fyllstoffet.
aluminiumsfelger reparasjonsanvisninger

5. trinn: Etterbehandling

belegge aluminiumsfelgerHvis du ønsker å lakkere felgen, bør du begynne med å tape av dekket for å unngå å måtte rense den etterpå. Resultatet ser mer profesjonelt ut. Rens felgen grundig med silikonspray før lakkering. Deretter kan de primes, lakkes og tettes med lakk etter herding – ferdig.Opptil -50% på hjullagersett - bestill til lave priser
Du kan også bruke pulverlakkering på felgen som et alternativ til lakkering, selv om dette bare anbefales i enkelte tilfeller. Pulverlakkering er vesentlig dyrere enn lakk og krever mer arbeid, ettersom dekket må fjernes. På en annen side ser pulverlakkering svært profesjonelt ut. Den dekker hele felgen og gjør enhver skade usynlig. Pulverlakkerte felger får alltid kjøpere av brukte biler til å bli mistenkelig. Derfor anbefales dette kun hvis du ønsker å bruke bilen videre selv. Aldri kjøp en bil med pulverlakkerte felger. Du vet ikke hvordan de ser ut under.
aluminiumsfelger tips

Tips for raske lesere

– Ikke bulk ut eller sveis aluminiumsfelger
– Skader på 2 mm eller dypere kan ikke lengre repareres
– Puss rifter og sprekker hult og jevnt
– Pulverlakker aluminiumsfelger kun for egen bruk

Foto: baranq, trossofoto, Dmitry Kalinovsky, My Life Graphic, welcomia, Roman.S-Photographer / shutterstock.com