Clutchen er ikke en separat del, men et sammensatt system som er ansvarlig for overføringen av kraft mellom motoren og girkassen. Den gjør det mulig å skifte gir. Levetiden er svært avhengig av bilen og den individuelle kjørestilen. Ved å følge rådene våre kan du øke levetiden til clutchen din betydelig. Videre vil vi fortelle deg hvordan du skal lufte clutchen og hvordan du kjører inn en ny clutch etter utskiftningen.
Er det tid for en ny clutch?
Nesten alle tegn som tyder på feil i clutchen, oppstår gradvis og føreren vil først legge merke til dem på et senere tidspunkt.
Alle kjenner den fæle slipelyden som oppstår når gir skiftes, som tyder på at forbindelsen ikke er helt atskilt. Skjer dette gjentatte ganger, også når cluchpedalen trås helt ned, er slitasjen kommet så langt at den i de fleste tilfeller må skiftes ut.
Er det bare litt slark i pedalen, noe som forårsaker at den reagerer litt sent og du må bruke mer kraft enn vanlig for å koble ut, er dette en indikasjon på luft i hovedsylinderen. Med litt teknisk kunnskap kan du lufte denne selv. Hvis du ikke lenger klarer å akselerere fordi motoren blir stående til tross for at du har gitt tilstrekkelig gass, er det sannsynligvis en systemfeil.
![]() Clutchsett ⇒ til tilbudsprisenbillig fra 376,67 krtil butikken ⇒ |
Slik tester du ytelsen til clutchen på bilen din
Du kan sjekke om clutchen fremdeles har nok kraft med en enkel test. Sett bilen din på et flatt område, slå av motoren og sett på håndbremsen. Koble ut clutchen og start motoren i tomgangshastighet. Skift til høyere gir. Ideelt sett vil motoren kveles i det høyeste giret (vær så snill å skift forsiktig). Skulle det ikke skje noen ting, er slitasjen allerede kommet langt. Til slutt i tredje gir, clutchkraften skal forstyrre med driften av motoren. Skjer ikke dette, er clutchen helt ødelagt og du trenger en ny en.
Lufte clutchen og justere slarken i pedalen
Det er sannsynligvis luft i systemet om clutchen har nok ytelse, men du kjenner at det er slark i pedalen og du trenger mer kraft for å koble ut. De hydrauliske clutchene monteres i de fleste moderne biler og kan luftes relativ lett. En nybegynner vil trenge tilsyn, men ikke mye kan gå galt bortsett fra at det kommer mer luft inn i systemet. Lykkes du ikke å lufte clutchen, kan du oppsøke et verksted. De har spesialutstyr som arbeider med prinsippet om en parallell sirkulasjon, og dette fjerner 100 % av luften.
Du trenger følgende utstyr:
– momentnøkkel med en passende pipe
– bremsevæske (se i bilhåndboken)
– skrutrekker
– muligens en biljekk
– et stykke av en slange (ideelt sett gjennomsiktig) og en slangeklemme
– en beholder
Forberedelser før du begynner: Finn tanken til bremsevæsken og fyll opp med riktig bremsevæske til toppmarkeringen. Dette gir en direkte erstatning av luften i syklusen.
Trinn 1: Be hjelperen din om å sitte i bilen. Legg deg ned under bilen eller hev opp passasjersiden med en jekk. Følg girkassen, den kommer fra motorens retning. Bak den, vil du finne clutchfølgesylinderen. Skulle du ikke finne den, kan du se på retningen av bremsevæskeslangen. Den skal ende i hovedsylinderen.
Trinn 2: Fjern støvhetten fra lufteskruen ved å forsiktig vippe den av med en skrutrekker. Alternativt kan du fjerne den lille klemmen ved å bruke skrutrekkeren.
Trinn 3: Plasser slangen og klemmen på den nå synlige tuppen av lufteventilen. Fyll tanken med bremsevæske og heng den andre enden av slangen i den.
Trinn 4: Spør hjelperen din å trå kraftig på clutchpedalen og trykke den helt ned og gjenta denne prosedyren minst fem ganger. Til slutt må pedalen holdes nede hele tiden.
Trinn 5: Åpne ventilen med en pipenøkkel og observer slangen og tanken. Så snart det ikke kommer opp noen bobler i bremsevæsken og det renner ut av slangen, skal ventilen lukkes.
Trinn 6: Gjenta denne prosedyren helt til all luften har blitt luftet ut av systemet.
Trinn 7: Lukk ventilen midlertidig, løsne clutchen og sjekk nivået i bremsevæsketanken. Har den gått ned, skal den fylles opptil toppmarkeringen.
Trinn 8: Lukk ventilen med en momentnøkkel med et moment på ca. 4 Nm.
Trinn 9: Fjern slangen og sett på støvhetten. Alt etter typen blir den satt inn eller sikret med klips.
Trinn 10: Skift gir et par ganger. Sjekk kraften som trengs på pedalen. Til slutt skal testen av clutchen gjennomføres, som beskrevet ovenfor. Hvis alt er i orden, var luftingen vellykket.
Unngå skader: Slik skåner du clutchen din
I utgangspunktet er clutchen laget for å holde slitasjen på et minimum når den brukes riktig. Dette gjelder spesielt biler med automatgir. Siden alt fungerer automatisk uten forstyrrelser fra sjåføren, har disse girkassene en levetid på opptil 300 000 km og trenger sjelden utskifting, selv når bilen blir brukt svært lenge. Situasjonen er helt annerledes for manuelle girkasser. Levetiden deres ligger mellom 20 000 og 200 000 km, noe som viser klart hvor mye bilen påvirkes av kjørestilen din.
Legg merke til følgende punkter om du vil skåne clutchen din:
– Trykk helt ned: Selv om det er vanskelig og i noen biler forårsaker muskelsmerter, må du prøve å alltid presse clutchen helt ned når du bruker den. Grunnen til dette ligger i oppbyggingen. Bare på denne måten blir det optimale punktet når det gjelder materialbelastning nådd, noe som er spesielt viktig for girbyttingen. Dette gjelder også girspaken. Du vil ikke ha glede av girkassen og clutchen lenge om du begynner nervøst å trekke i spaken før utkoblingen er ferdig, for å skifte til neste gir. – Ta foten din fra pedalen: Det som er viktig i racing, skal også ikke ignoreres i den normale veitrafikken. Holder du foten din lenge på pedalen etter at du har skiftet gir fører dette til mekanisk belastning og forkorter levetiden. Derfor skal den trykkes ned så kort som mulig og du skal ta foten din av clutchpedalen med en gang. Det er heller ikke nødvendig å holde foten på pedalen, skifte til nøytral eller å sette på håndbremsen når du venter ved et trafikklys. Dette er jo selvfølgelig heller ikke nødvendig når en bare stopper kort og trafikken går raskt. På en annen siden kan man vente minst 30 sekunder i store kryss. |
– Parkere uten belastning på girkassen: Et tips som ikke bare skåner clutchen, men også girkassen. Skift til nøytral og sett på håndbremsen når du parkerer, dette tar trykket bort fra girkassen og clutchen som generelt er ansvarlig for å undertrykke motoren. Ikke få panikk, en normalt fungerende håndbremse holder bilen på plass selv i bakker. Det kan bare føre til problemer hvis den er for slitt. |
– Unngå å skifte gir: Skifter du til et høyere gir ved trafikklys, selv om det er åpenbart at du snart må bremse igjen? Du kan på kort sikt si farvel til clutchen din hvis du holder deg til denne kjørestilen. «Unngå å skifte gir », bør være mottoet. Den beste strategien er å kjøre på en forventede måte. Spesielt nybegynnere har vanskeligheter her. Det vil etterhvert bli lettere å kunne vurdere situasjonen når man har fått mer erfaring. Til slutt vil du være i stand til å kunne redusere girskiftingen til et minimum. |
Slik kjører du inn clutchen etter en utskiftning
Etter at clutchen er skiftet ut, vil verkstedet sannsynligvis si at du skal «Ta det med ro» i den neste tiden fremover. Det er flere grunner til dette. Til å begynne med krever de mekaniske delene litt tid for å oppnå en optimalt samkjøring med hensyn til mulige toleranser. Videre trenger smøremidler som fett og olje litt tid for å spre seg tilstrekkelig gjennom hele systemet. Clutchen din er kjørt inn etter ca. 1000 km. Når du gjør dette må du legge merke til følgende:
– Kjør med så lavt turtall som mulig. På motorveien skal du skifte til høyere gir og skifte tilbake så sent som mulig. Det anbefales ikke å overgå et turtall på 4000. |
– Når du starter i en skråning må du aldri la clutchen skli, men du skal arbeide med håndbremsen. I nødssituasjoner kan turtallsgrensen overskrides en kort stund, fordi belastningen på clutchen fortsatt er lavere enn når du lar clutchen gli. |
– Det bør unngås å kjøre med tilhenger, campingvogner eller sykkelfeste i løpet av de første 500 kilometerne. Det er normalt at clutchen vil av og til lage litt lyd eller nesten kveler motoren etter at den er blitt skiftet ut. Skjer dette etter at den har kjørt 1000 km skal den leveres på et verksted for å sjekkes så snart som mulig. Det kan være at det ble gjort en feil i monteringen. Det er mulig at friksjonsoverflaten til lamellplaten er ansvarlig for dette. I dette tilfellet kan friksjonsoverflaten muligens forbedres ved å kjøre i en oppoverbakke under oppsyn av verkstedet. |