Biljekken er et verktøy som kan brukes til å løfte en bil hjul etter hjul. Det er en del av utstyret inne i bilen. Modellene som er med i nyere biler er derimot bare ment til å brukes i nødtilfeller. Ser du etter en jekk for å kunne mekke litt selv på bilen, er det andre produkter som er tilgjengelige.
Ulike typer
Jekker tilbys i fire ulike typer:
– Mekaniske
– Elektromekaniske
– Hydrauliske
– Pneumatiske
1. Mekaniske jekker er enten saksejekker eller skruejekker. Begge typene betjenes for hånd.
- Fordelen deres er at de er nokså billige og lette. Det er derfor ideelt å ha dem med det andre verktøyet i bilen.
- Ulempen er at de er litt ulempelige i bruk. I nyere biler et riktig brukt svært viktig, da feil bruk kan skade bilens karosseri.
2. Elektromekaniske jekker er ganske sjeldne. Håndsveiven støttes av en elektrisk motor. De hjelper å løfte bilen lettere og raskere, når det er sagt har de få andre fordeler.
3. Hydrauliske jekker er de mest kraftfulle modellene. De tilbys som flaskejekker eller som en gulvjekk med et understell på fire hjul. Dette er de vanlige modellene som brukes på verksteder. De er lette å bruke, pålitelige og gir en anselig løftekraft.
- Søylejekker er veldig kompakte og det er et verktøy i høy kvalitet som egner seg godt til å ha i bilen.
- Garasjejekker på en annen side er veldig bulkete og hører best hjemme i garasjen.
4. Pneumatiske jekker er utrolig praktiske som en hjelp i nøden. De er veldig lette å bruke og utformingen deres forhindrer skade på bilens karosseri. De er til gjengjeld nokså dyre og litt bulkete, selv når de foldes sammen. De er perfekte for offroad-sjåfører fordi de kan brukes på enhver overflate.
Dette er riktig bruk av jekken til bilen
Karosseriet på bilen har flere markerte punkter, hvor jekken kan brukes sikkert.
- Mercedes-Benz har en spesielt praktisk løsning for jekkepunktene. For mange år siden utstyrte selskapet bilene med spesielle hylser som ble sveiset på. Jekkens støttepunkter settes ganske enkelt inn i dem.
- Vi anbefaler sterkt at alle andre sjåfører leser i bilens brukerhåndbok for å finne ut akkurat hvor jekken skal plasseres. Skulle en nødsituasjon oppstå vet du hva du kan gjøre.
Når du bruker hydrauliske jekker skal du være oppmerksom på plasseringspunktene.
- Disse jekkene har tilleggsutstyr, som vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe. Tilbehørshandelen tilbyr gummibeskyttere for jekkens plasseringspunkter.
- Dette forhindrer skade på lakken og beskytter understellet. Bruken, derimot, er nokså enkel. De har et lite hydraulisk system med en hovedsylinder, slavesylinder, avstengningsventil og en pumpespake.
- Løfteflasken til den hydrauliske jekkens plasseres under støttepunktet på bilkarosseriet.
- Deretter lukkes avstengningsventilen og støtten pumpes oppover med spaken. Når reparasjonsarbeidet er ferdig, åpnes avstengningsventilen igjen. Vi anbefaler å åpne ventilen sent for å unngå at bilen senkes helt plutselig.
Pneumatiske jekker har en oppblåsbar og sammenpresset pose, som kobles til eksosen med en slange.
- Posen plasseres under bilen og motoren startes. Den pumpes opp på noen sekunder og løfter bilen.
- Jekkens kontaktoverflate er svært stor, både på bilen og på bakken. Dette gjør den spesielt ufarlig for karosseriet til bilen.
- I tillegg er denne typen jekk veldig sikker og effektiv. Det er nesten umulig at jekken glir, og det er den eneste som klarer å løfte en hel side av bilen. Den tar derimot opp mye plass, noe som tar bort arbeidsområder under bilen.
Sikre alltid bilen din
Den viktigste tingen etter at jekken er plassert riktig, er å sikre bilen når den er hevet. For alt utenom et nødbytte av hjul, er det livsviktig å ha ekstra støtte til bilen.
Spesielt sakesjekker har en tendens til å tippe over og begrave hobbymekanikeren under sin egen bil. Spesialforhandlere tilbyr støttebukker til dette formålet. I dag er de tilgjengelige til rimelige priser i ethvert verksted. Når bilen er støttet opp med støttebukker kan den ikke lenger gli av jekken og hele reparasjonen er trygg for mekkeren.
Provisoriske løsninger derimot er veldig farlige: om det er opphugget tømmer, dekkstabler, steinplater eller andre hjelpemidler – ingen av dem er egnet for å sikre en bil. Ingen bør utsette seg for denne risikoen.
Du er ikke bare avhengig av jekker eller bukkestøtter for å kunne jobbe under bilen. En bilheis er veldig bulkete. Den er derimot utrolig lett å betjene: de to rampene plasseres foran front- eller bakhjulene, bilen kjøres på dem og sikres med håndbremsen, girskiftet og stoppeklosser, slik at den ikke ruller bort. Du kan arbeide så lenge du vil under bilen – gitt at du ikke vil fjerne et hjul.
Slik finner du den beste biljekken
Det ideelle kompromisset mellom en kompakt utforming, lett betjening og løftekapasitet er søylejekken.
Den tar ikke opp mer plass i bilen enn saksejekken. Selv om disse er de billigste, er de også de minst sikre av disse verktøyene.
- En gulvjekk er en perfekt introduksjon til profesjonelt verkstedutstyr for hobbymekanikere.
- En jekk med en oppblåsbar pose er mest interessant for de som liker å kjøre offroad. Det er en utmerket løsning for ekspedisjonsreisende, rallysjåfører, jegere og offroad-entusiaster.
Det er tydelig: Hver type har et eget formål. Trenger du bare jekken en gang i året for å skifte dekkene, er det greit å bare bruke jekken du har i bilen. Trenger du derimot å skifte ut bremsene eller å arbeide på eksosen, er en hydraulisk jekk med støttebukker det beste valget.
Prisen på jekker varierer mye, selv innenfor deres individuelle modellserier. Vi sier det rett ut: hver tier som legges på, gir deg bedre kvalitet og mer pålitelighet. En gulvjekk til 300 kroner vil ikke vare lenge, selv om den ikke blir brukt mye. Et verktøy til 3000 kroner derimot kan holde en som liker å mekke selv glad i mange år.
Biljekk 2.0: Den lettbevegelige bilheisen
Det neste trinnet i utviklingen etter gulvjekken er den mobile løfteplattformen.
Den kan løfte bilen helt opp i garasjen uten å måtte sikre den ytterligere. Disse verktøyene drives av et praktiskt elektrohydraulisk system. Bevegelige bilheiser er nå tilgjengelige for mindre enn 16 000 kroner og tilbyr hobbymekanikere en helt ny verden av muligheter.
Foto: Africa Studio, ikuyan, Vanoa2, mipan, Kostsov, urfin, Cronislaw, Viacheslav Nikolaenko, nikolansfoto, Kenny CMK, NENG TIEO, ronstik, Vereshchagin Dmitry / shutterstock.com