Bytte eksosanlegg selv – rumlende lyder krever umiddelbare tiltak

Bytte eksosanlegg selv - rumlende lyder krever umiddelbare tiltak

Hvis bilen blir bråkete, men kjøreegenskapene forblir de samme, er eksosanlegget ofte problemet. På grunn av sin enkle konstruksjon, for de meste billige materialer og ukomplisert montering, er det ikke et problem å bytte den, selv for lekfolk. I denne veiledningen kan du lese hva du må overholde når du bytter eksosanlegg.

Eksosanlegget er ett av de mest belastede bildeler, konstruert som slitedel for å ikke gjøre bilen for dyr. Det betyr at eksosanlegget har en begrenset levetid.

Hvordan eksosen strømmer ut

Eksosgasser i eksosanlegget

Eksosen passerer følgende stasjoner på vei ut i åpen luft:
Eksosmanifold
Y-rør
Flexirør
Katalysator
Midtre rør
Midtre lyddemper
Bakre lyddemper
Endestykke

  • Eksosmanifold i eksosanleggetEnhver forbrenning i motoren produserer eksos som strømmer via uttaksventilen, forbi pakningen til manifolden og inn i manifolden. Manifolden er et buet rør som fører den varme utstrømningen langs understellet på bilen. Manifolden er festet til motoren og er derfor i stor grad påvirket av vibrasjoner.

    Den er bygd som en spesielt tung og massiv komponent av støpejern. Manifolden varer vanligvis ut bilens levetid. Ved alvorlig ubalanse i motoren kan den sprekke opp. Dette er en av de mer kostbare komponentene i eksosanlegget, selv om den kan installeres som bruktdel. Likevel finnes det ingen regel uten unntak: på enkelte biler er katalysatoren integrert i manifolden.
Eksosanleggsrabatt

Eksosanleggsrabatt

Stort utvalg

til butikken

  • Y-rør i eksosanleggetKoblet til manifolden, fører y-røret strømmen med eksos fra de separate forbrenningskamrene sammen i én kanal. Denne komponenten er også ganske stor. Lambdasensoren er integrert i manifolden. Den har til oppgave å måle gjenværende oksygen i strømmen av eksos, og overfører denne informasjonen til kontrollenheten. Y-røret kan også installeres som bruktdel.
  • fleksirøret i eksosanleggetY-røret følges at det korte fleksirøret. Denne komponenten måler bare et par tommer, og når det kommer til konstruksjon så er den nøyaktig det motsatte av den tunge og massive manifolden av støpejern og y-røret. Den består av rustfritt stål, er svært fleksibelt og kan enkelt beveges i alle retninger. Det finnes en god grunn til dette: flexirøret absorberer de sterke vibrasjonene fra motoren, og forhindrer at de påvirker de påfølgende komponentene.
  • katalysator i eksosanleggetFlexirøret etterfølges av katalysatoren. Denne komponenten renser eksosen. Den er viktig at denne komponenten forblir upåvirket av motorens vibrasjoner. Den keramiske, innvendige komponent ville ellers ha blitt ødelagt.
  • Midtre rør i eksosanleggetEtter katalysatoren kommer det egentlige eksosrøret, og den utstyres ofte med en midtre lyddemper. Enda en sensor har vært montert i midtre rør som standard siden 2014, og den måler katalysatorens funksjon. Denne sensoren refereres til som diagnostisk sensor.
  • Bakre lyddemper i eksosanleggetBakre lyddemper kobles til midtre rør. Dette er hvor den egentlige støyreduksjonen finner sted. Bakre lyddemper slutter i endestykket. Hele eksosanlegget monteres til understellet i bilen med enkle, men svært massiv gummi. De holder rørene i jevn avstand fra bunnen av bilen. Samtidig tillater de litt sving, noe som forhindrer at det stive røret blir bøyd.

Svake punkter på eksosanlegget

  • Den mest utsatte delen av eksosanlegget er flexirøret. Den må tåle ekstreme temperatursvingninger og er konstant vridd. Likevel er denne komponenten til 150 kr utrolig slitesterk. Hvis det oppstår sprekker, oppdages det umiddelbart ettersom motoren lager øredøvende støy. Med et sprukket flexirør, kan selv en bil med 45 hk høres ut som en formel 1 racerbil.
  • Bakre lyddemper er mest berørt av defekter. Komponenten består av tynne, galvaniserte stålplater. Ikke bare utsettes den for ekstreme temperatursvingninger, men under avkjølingsfasen tiltrekker eksosanlegget seg kondens.

    I bakre lyddemper blander fuktigheten seg med sot fra eksosen, og danner en litt syret væske som korroderer eksosrøret fra innsiden ut. Fra den andre siden, stimulert av veisalt, spiser den seg gjennom platen på bakre lyddemper.

    En bakre lyddemper varer derfor bare i noen år. En defekt bakre lyddemper kan identifiseres av at støy fra motoren gradvis blir sterkere. Svarte flekker kan ses på komponenten under visuell kontroll. Dette er punktene hvor eksosen kommer ut og etterlater seg spor etter sot.
  • Katalysatoren meddeler feilfunksjon med skrangling og banking, noe som indikerer ødelagt keramisk kjerne. Bitene ruller rundt i huset. Før eller senere opphører lydene – huset er tomt. Hele kjernen har smuldret til støv og blåses ut av strømmen med eksos.

    Dette vil til slutt vise seg på neste årskontroll: En bil uten katalysator består ikke utslippstesten. Ved hjelp av nylige diagnostikk sensorer som installeres som standard, oppdages defekten mye før.

Ingen frykt for defekt eksosanlegg

reparere mangelfull eksos

Eksosanlegget er en av de enkleste delene å reparere. Prisen for separate komponenter kan imidlertid variere meget. Katalysatoren er i høy grad den dyreste delen, og den kan koste mer enn 10000 kr.

Du kan prøve å bytte den med en brukt del, men du vet aldri om en brukt katalysator fremdeles fungerer riktig.

Flexirør, midtre lyddemper og bakre lyddemper er betraktelig mye billigere og kan kjøpes separat. Avhengig av kvalitet og kjørestil, kan spesielt den bakre lyddemperen “ryke” etter noen få år. I de fleste tilfeller er ikke dette et problem i det hele tatt.

Ny bakre lyddemper for de fleste bil-seriene koster mindre enn 1000 kr. Det samme gjelder for midtre lyddemper. Det midterste røret er utrolig robust i de fleste biler. Selv om den ikke varer like lenge som manifolden eller y-røret, er den ikke akkurat en slitedel.

Reparere eksosanlegget

Reparere eksosanlegget

I teknisk forstand, så består eksosanlegget av et sett med sammenkoblede rør som holdes sammen av klemmer. De er i teorien enkle å separere. I praksis kan rust og skitt ofte føre til at rørene størkner sammen. Det beste er å bruke en vinkelsliper før du drar i dem til fingrene blør. Pass alltid på at gnistene flyr bort fra bilen. Ideelt sett er understellet dekket til når du sliper vekk et gammelt eksosanlegg. Du må likevel være svært forsiktig: gnister utgjør en høy risiko for brann!

Dersom sliping ikke kan unngås, må du alltid jobbe fornuftig: bare fjern den defekte delen. Den intakte delen bør etterlates uskadd. Det gir ingen mening å kutte opp en katalysator for å fjerne et flexirør. Istedenfor kan den gjenværende biten fjernes fra den gamle delen med en skrutrekker og et par slag med hammeren.

Ikke bruk sveising

Å sveise eksosrøret gir ingen mening. Selv i ny tilstand, er metallet så tynt at den neppe kan sveises riktig. Hvis bakre lyddemper er full av hull, er det omtrent ingen plater igjen som er sterk nok. Komplett utskiftning av lyddemper er raskere, renere og mer holdbart enn sveisede flater.

Full erstatning er den enkleste måten

Et innlysende alternativ til å bytte enkelte defekte komponenter er å bytte hele eksosanlegget. “Hele” betyr alt, unntatt katalysator, inkludert flexirør.
Det er betraktelig mye enklere å demontere og fjerne de gamle rørene. Dessuten tilbyr et helt nytt eksosanlegg maksimal sikkerhet og levetid. Lik belastning på alle komponenter fører til at de blir slitt samtidig. Hvis flexirøret revner, kommer en korrodert bakre lyddemper snart til å følge etter.

De billige prisene for et komplett eksosanlegg (uten katalysator) gjør det spesielt lett å bytte alle slitedeler helt. Å bytte eksosanlegg inkluderer alltid å bytte gummi. Porøs gummi i eksosanlegget blir kritisert på årskontrollen.
Dette kan unngås til en liten pris. Komplette eksosanlegg, uten katalysator, er tilgjengelig for mindre enn 1000 kr, avhengig av bilmodell.

Foto: Dmitry Kalinovsky, kvsan, KUNANEK SUPAKOSOL, Apinunt Sukhapinda, homydesign, Einar Muoni, fabiodevilla, Besjunior, Visionsi, Aleksey Rodionov / shutterstock.com