Støtdempere slites sakte. Du merker ikke noe på lenge at kvaliteten på kjøringen gradvis forverres. Før eller senere kommer det øyeblikket at du ikke lengre kan overse den slarkete styringen: et tydelig signal på slitte støtdempere. Ikke bare er dette ubehagelig, men også farlig. I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om å bytte støtdempere.
Konstruksjonen og funksjonen til støtdemperen
En støtdemper absorberer hjulets bevegelse når du kjører over humper, og overfører dem til karosseriet på en dempet og forsinket måte. Det gjør kjøringen mer behagelig, samt tryggere. Bilen opprettholder banen og trekker ikke mot siden under kjøring.
Nå til dags er det vanskelig å forestille seg hvor ubehagelig transport måtte være da vi brukte kjerrer. Ikke bare var gatene alt annet enn rette og jevne som de er nå. Kjøretøyene var utstyrt med svært uutviklet hjuloppheng. Den fantastiske konstruksjonen med lærstropper og bladfjær var tilbøyelige til å gjøre deg sjøsyk, heller enn komfortabel. Tradisjonelle løsninger for å bedre komforten var uansett ikke egnet for biler. Et behov for nye, mer kompakte løsninger ble utviklet. I tillegg var de spesielt tilpasset det faktum at bilene gradvis ble raskere.
I utgangspunktet ble bladfjæren fortsatt brukt. De er billige og enkle i produksjon, samt svært pålitelige. Derfor finnes de fortsatt på bakakselen til kommersielle varebiler. Snart ble de komplettert med støtdempere med oljetrykk som kunne absorbere mindre støt.
Med introduksjonen av spiralfjær, ble fjærbein så kompakt som nødvendig for moderne kjøretøy. Støtdempere med oljetrykk brukes bare brukes av og til nå til dags. Det er hovedsakelig forgaffelen på motorsykler som fortsatt utstyres med denne løsningen for demping.
Nå til dags er støtdempere med gasstrykk standard for biler. Fordelen med dem er demping med fremragende ytelse. Ulempen er det faktum at de er en typisk slitedel og trenger regelmessig utskiftning. Støtdempere med gasstrykk kan ikke repareres.
Identifisere en defekt støtdemper
En defekt støtdemper har mistet sin dempende effekt. Bilen dempes nå bare av spiralfjærene. Dersom en bremse-manøver får bilen til “stupe” og sprette kraftig tilbake, finnes det praktisk talt ingen demping. Dette kan også testes på en stillestående bil: simpelthen trykk den ned ved hvert hjørne og se hva som skjer: Støtdemperen er ødelagt, hvis bilen spretter tilbake gjentatte ganger.
![]() Støtdemper foran- og bakaksel Diskountertilgjengelig fra kun 110,93 krtil butikken ⇒ |
Videre indikasjon er en klukkende lyd eller lekkende olje fra demperen. Skrangling under kjøring er et tegn på defekt fjærbeinslager. For å bytte den må støtdemperne demonteres, og de bør skiftes i denne anledningen.
Forsiktig, dødelig fare!Støtdemperen er integrert i spolen på forakselen. Spiralfjæren må komprimeres for å bytte den, noe som fører til svært høy spenning. Ukontrollert dekomprimering av spiralfjæren kan forårsake livstruende skader. ALDRI bytt støtdempere uten egnet verktøy! Fjærspenner er tilgjengelig på spesialbutikk for bare noen få kroner. De garanterer komfortabel og sikker håndtering. Ethvert forsøk med kabler eller spennstropper utgjør stor sikkerhetsrisiko! AnsvarsfraskrivelseDenne artikkelen er en generell beskrivelse av hvordan du bytter støtdempere i en bil! Den er på ingen måte en bruksanvisning eller arbeidsinstruks. Vi konstaterer tydelig at disse reparasjonene er arbeid for profesjonelle. Vi avviser uttrykkelig noe form for ansvar for skader som oppstår fra å imitere trinnene og handlingene som står beskrevet i artikkelen. |
Nye støtdempere tilbyr komfort og sikkerhet
Full sikkerhet under kjøring gjenopprettes med nylig byttet støtdempere. Det blir enklere å holde bilen under kontroll og den blir mye mer behagelig å kjøre. Den holder banen sin bedre og trekker ikke mot siden lengre. Dette oppdages umiddelbart etter installasjon av nye dempere. Å holde et øye med demperne er derfor et fornuftig tiltak. En sjekk hver 30 000-50 000 km. kan beskytte deg mot ubehagelige overraskelser.
Foto: wavebreakmedia, Babich Alexander, Viktor Chursin, mhlam, (Rvector), BACHTUB DMITRII, AppleDK, Timofeev Vladimir, Etaphop photo, Roman Samborskyi, chanonnat srisura, Jimmy Yan, Vereshchagin Dmitry / shutterstock.com