Hovedsaklig kan hjul festes til bilen på to forskjellige måter. Bortsett fra de mest brukte hjulboltene, kan også hjulmuttere brukes. Skifter du jevnlig dekkene på bilen din, bør du være kjent med begge deler og vite hva du må se etter i hvert av systemene. Vi har samlet all relevant informasjon om hjulmuttere og hjulbolter for deg i denne omfattende artikkel nedenfor.
Forskjellen mellom hjulmuttere og hjulbolter
Du kan se det med en gang om det er hjulmuttere eller hjulbolter som blir brukt på en bil.
Hjulmuttere blir brukt om de såkalte gjengestangene som kikker ut etter at hjulet er fjernet, disse festes direkte på hjulnavet. Dekket skal trekkes over gjengestangene via de passende hullene og deretter festes med hjulmutterne.
I hjulboltsystemet er det derimot passende hull i hjulnavet. Her skal hjulet ved byttet justeres riktig, slik at hjulboltene kan settes inn og festes gjennom de medfølgende skruehullene.
Det er altså to ulike system som brukes for hjulmuttere. Det finnes hjulmuttere med et konisk eller kuleformet design. Typen hjulmutter skal derfor stemme overens med dekket, så vel som festene til hjulmutrene som følgte med. Dette er viktig fordi en feil kombinasjon av hjulmutter og dekk kan føre til at mutteren løsner, og dermed svekker sikkerheten.
Finnes det virkelig mer hjulbolter enn hjulmuttere?
- I følge mange profesjonelle publikasjoner brukes det i dag nesten bare hjulbolter og knapt noen hjulmuttere. Her har de derimot kommet til feil konklusjon, ettersom mange bilprodusenter fortsatt er avhengige av hjulmuttersystemet.
- Opel og Ford f.eks., er kjent for å levere nesten alle kjøretøyene i utvalget sitt med det typiske hjulmuttersystemet. Kia og Honda forsetter også å bruke hjulmuttere i utvalget sitt, og stoler på denne teknologien.
- Det er derimot mange bilprodusenter, inkludert førende merker som VW, som først og fremst stoler på hjulbolter, da disse kan tilby mer fleksibilitet til brukeren.
- Allikevel fortsetter ledende forhandlere av reservedeler å lagre både hjulbolter og hjulmuttere i et bredt utvalg av utforminger. Det skal derfor ikke være noe problem å finne den passende reservedelen til din egen bil og dine dekk.
![]() Originale skruer i butikkenbillig fra 21,04 krBestille på nett! ⇒ |
Dette er fordelene ved hvert system
Når vi sammenligner begge systemene, er den største fordelen til hjulmuttere at det er raskere og lettere å skifte dekk, da dekkene kan skyves direkte på hjulnavet og gjengestangene.
- Det er lett å forhindre at dekket glir av navet, idet det fikseres. Det finnes derimot også ulemper. Hjulmutteren må f.eks. etterstrammes etter noe kjøring for å sikre bilsikkerheten.
- Dessuten kan det bli veldig komplisert hvis det dukker opp en rusta hjulmutter under et dekkbytte. En hjulbolt kan skrus ut og fjernes uten problemer. En rusta hjulmutter derimot er ikke så lett å fjerne og det å ta av dekket kan kreve mye tid og energi.
- Dette kan spesielt bli et problem når du plutselig står på siden av veien og må raskt skifte dekk uten passende verktøy. Dette gjelder generelt sett også hjulbolter, men de er vanligvis mye lettere å løsne, selv med upassende verktøy.
Er begge systemene sikre?
Felger i høy kvalitet må sikres mot tyveri. Dette er mulig både med hjulmuttere og hjulbolter. Det finnes sett med hjulbolter og/eller hjulmuttere som kan bare løsnes med en spesialnøkkel.
En bolt eller en mutter per dekk er nok til å gi en effektiv beskyttelse mot tyveri. Det er også mulig å få normale bolter og sikkerhetssett hos velassorterte spesialforhandlere. BildelerEkspert anbefales spesielt, de har et bredt produktutvalg og attraktive priser.
Hjulmuttere og hjulbolter: Er det verdt å smøre dem?
Mange bileiere tenker på å smøre hjulboltene eller gjengestangene og hjulmutterne når de skifter hjul, da de er redde for rust. Det er få produsenter på markedet som tillater dette. Årsaken er enkel:
- Boltene og mutterne utsettes for ekstremt høye temperaturer, da de sitter direkte ved bremsesystemet. Fettet vil bare brenne, noe som i verste tilfellet kan føre til mer slitasje på muterne og boltene.
- Dette er grunnen til at hjulmuttere og bolter ikke skal smøres. Det er nok å fjerne korrosjon fra gjengene og overflaten forsiktig med en stålbørste.
Så langt skal hjulbolter skrus inn
Hjulbolter skal alltid strammes med et spesielt dreiemoment. Mange tror at det er nok å bare stramme noen ganger for å holde bolten sikkert på plass. Dette er misvisende. For at en hjulbolt skal sitte sikkert, må det gjøres minst seks omdreininger. Det er bare etter det at den sikre posisjonen er oppnådd.
Oversikt over de fleksible fordelene
Hjulbolter gir en ekstra fordel til bileiere.
- De kommer i forskjellige lengder og dermed også i ulike utforminger.
- Ved hjulmuttersystem skal du alltid passe på at gjengestangene og lengden passer til felgene du vil ha.
- Hjulbolter gir mer fleksibilitet og du kan tilpasse boltene til den tilsvarende tykkelsen til felgen.
- Dette betyr at det er lettere å velge den rette boltlengden når du kjøper deler, som nye felger eller til og med vinterdekk.
Etterstramming av hjulmuttere og hjulbolter:
Et eventyr eller sunn fornuft?
Det er viktig at begge hjulboltene og hjulmutterne strammes med det rette og angitte dreiemomentet. Hvis dette er gjort, kan du unngå å stramme hjulboltene på nytt fordi de ble festet med tilstrekkelig kraft. Dette gjelder derimot ikke for hjulmuttere. Disse skal etterstrammes med det rette dreiemomentet etter ca. 50 kilometers kjøring. Byttes dekkene på et verksted, vil de ofte legge igjen en påminnelse til deg om å etterstramme.
Foto: 4 PM production, JGade, anatoliy_gleb, J. Lekavicius, ilmarinfoto, RMIKKA, Zynatis, nikolaborovic, Gohang, Sergey Ryzhov, Coprid, 6493866629 / shutterstock.com