Starthjelp til bilen: Slik startes bilen med startkabler!

Starthjelp til bilen: Slik startes bilen med startkabler!

En bil kan fungere helt fint i alt mulig vær og uten noen startproblemer år etter år. Så plutselig, gir den opp ånden. I dette tilfellet, les hva som skal gjøres videre i denne veiledningen.

Definere problemet

Hvis bilen ikke starter, er starthjelp ikke nødvendigvis det rette steget. Ikke alle sammenbrudd er like. Det kan være forskjellige underliggende årsaker, avhengig av hvordan svikten oppstår. Dette er de vanligste tilfellene:

1. Bilen reagerer ikke etter at nøkkelen snus i tenningen.
2. Dashbordet lyser opp svakt. Når nøkkelen snus i tenningen kommer bare et klikk eller en svak startlyd i motoren.
3. Startmotoren går jevnt, men bilen tennes ikke.

en dyp utlading av batterietDet første tilfellet kan være et resultat av en dyp utlading av batteriet, dette skjer vanligvis bare når bilen har stått stille i flere uker eller måneder. Ble bilen kjørt dagen før, skal i alle fall dashbordet lyse opp svakt. Ser det ut som om bilen er helt «død», er det mest sannsynlig at batteriet har blitt koblet fra strømkretsen på en eller en annen måte.

Dette kan skje når en pol er koblet fra, en kabel er kuttet eller når det oppstår alvorlig korrosjon på jordkabelen. I dette tilfeller skal kablene sjekkes først. Alternativt kan den røde plusskabelen være løs. Denne svikten skjer i de fleste tilfeller med den svarte minuskabelen. Henger en av kablene løse på siden av batteriet, har du sannsynligvis funnet feilen. Er det en eldre bil, skal den svarte kabelen kobles fra karosseriet. Rens kontaktpunktene på begge sider og fest kabelen igjen. Bruk litt batteripolfett på kontaktpunktene for å beskytte mot fremtidig korrosjon. Startbatteri - over 10 000 merkenavnbatterier - bestill nå
Fungerer ikke dette, kan en ødelagt sikring være årsaken. Sjekk sikringene før starthjelpen brukes, ellers kan forsøket mislykkes.

tomt batteriDet andre tilfeldigheten er et typisk tilfelle av et tomt batteri. Likevel kan det ikke utelukkes helt at årsaken kan være et korrodert kontaktpunkt på jordkabelen. Her kan den gode gamle starthjelpen prøves.

strøm til startmotorenI det tredje tilfellet får bilen nok strøm til startmotoren. Enten får den ikke drivstoff, ingen tenningsgnist eller så fungerer ikke styreenheten til tenningen i dieselmotoren.
I bensinbiler lønner det seg å se under panseret. Du kan ha funnet årsaken om tennkabelen ikke henger der hvor den skal. Tennkabelen kan løsne på grunn av kraftige vibrasjoner i motoren. Bare fest den og bilen bør starte igjen. Bestill tennplugger - spar opptil 80 % på kjøpet
I dieselbiler svikter ofte tennpluggene. Posisjonen deres finnes i servicehåndboken. Sjekk enheten og skift den ut om nødvendig. Tenningssystemet skal nå fungere ordentlig.

Slik startes bilen med starthjelp – trinn for trinn

Den vanligste årsaken til et tomt batteri er den glemte lysbryteren. Et parkeringslys kan tømme batteriet ditt bare i løpet av noen timer og forhindre starten av bilen. På grunn av den kompliserte elektronikken i nyere biler, er starthjelp ikke helt risikofritt, dette gjelder også kjøretøyet som leverer strømmen. Hold deg til rekkefølgen nedenfor for å forhindre dyre skader.

1. Bruk skikkelige startkabler.
2. Koble til startkablene.
3. Start motoren.
4. Fjern startkablene.
5. Videre forhåndsregler.

1. En egnet startkabel

Bruk skikkelige startkablerEn mindreverdig eller svak startkabel kan brenne ut eller forårsake alvorlig skade på elektronikken i begge bilene. En egnet kabel har tre karakteristiske egenskaper:

1. Den er egnet til dieselbiler (Diameter ved aluminium er 25 mm² og tilsvarer diameter ved kobber på 16 mm²).
2. Krokodilleklemmene er helt isolert, har et sterkt grep og begge kontaktflatene er koblet til hovedkabelen.
3. Kabelen har overspenningsvern.

Det mest fremstående karakteristikken er prisen. En starthjelp, som har høy kvalitet, er sikker og brukerklar starter ved ca. 600 kroner. Billigere startkabler brennes vanligvis ut etter 2–3 forsøk. Dette skjer spesielt når man prøver å starte opp en dieselmotor med startkabler for en bensinbil.

Kvalitetsklemmer skal ha følgende egenskaper:

– Når de lukkes, skal det ikke vises noe metall.
– Klemmen kan bare åpnes med kraft.
– Begge kontaktflatene til klemmen er koblet til hovedkabelen.

Overspenningsvernet er en liten og svart boks i midten av kabelen, den kobler den svarte og røde kabelen og har ofte en lysdiode. Dette beskyttende utstyret er spesielt viktig for den strømgivende bilen. Overspenning kan forhindres effektivt og elektronikken beskyttes.

2. Koble til startkablene

Koble til startkableneSlik kobles startkablene til:

1. Begge bilene skal stå side ved side og den røde plusskabelen skal ha mulighet til å koble det ene batteriet til det andre.
2. Slå av motoren og tenningen og fjern dekslene til batteripolene.
3. Skru på lyset på den bilen som mottar strømmen.
4. Koble til plusspolene på begge bilene med den røde kabelen.
5. Lukk strømkretsen med den svarte kabelen, slik kobles begge bilkarosseriene.

FORSIKTIG! Eksplosjonsfare!
Den svarte kabelen skal IKKE kobles til minuspolene på batteriet. Den skal bare kobles til jordingspunktene på begge bilene. Når den elektriske kretsen lukkes kommer et lite gnistregn på minuspolen. Dette må holdes borte fra batteriet.

Egnede punkter er:

– De gitte jodpunktene (markert med (-)).
– Låser til panseret eller døren til bagasjerommet.
– Motorens underramme.
– Bare metallpunkter på motoren.

Lukkes kretsen riktig vil lyset til den mottakende bilen lyse opp eller skinne sterkere. Nå kan du være sikker på at bilen kan startes.

HUSK: Ikke forveksle tilkoblingene!
En feil tilkobling av startkablene, spesielt det å bytte polene kan forårsake alvorlig skade på begge bilene. I verste tilfelle kan begge batteriene eksplodere!
MERK: IKKE forleng startkablene!
På ingen som helst måte skal startkabler forlenges, ved å koble flere klemmer på videre startkabler. Er ikke kablene lange nok, kan batteriet til den strømgivende bilen fjernes.

3. Start motoren

Start motorenFør motoren startes, må alle strømkrevende kilder skrus av:

– Lys.
– Radio.
Vindusviskere.
– Varme på bakruten.
– Varme i setene.

Når alle kildene er slått av kan motoren til den strømgivende bilen startes. Deretter kan det første startforsøket begynne.

MERK: FORSIKTIG: bare korte forsøk
Unngå langvarige startforsøk når du starter opp bilen, dette kan overbelaste selv de beste startkablene og brenne dem ut. Det er bedre med flere korte forsøk og å sjekke om problemet kan defineres etter hvert mislykket forsøk.

4. Fjern startkablene

Fjern startkableneGår begge motorene, skal først minuskabelen fjernes, deretter plusskabelen. Kablene skal legges sikkert bort og det beskyttende dekselet settes på begge batteriene.

MERK: Risikoen for en bot
Tapte beskyttende deksler skal byttes ut så snart som mulig. I en trafikkontroll kan du få en bot, om bilbatteriet mangler de beskyttende dekslene. Dette gjelder også batterier, som ikke er godt nok festet!

5. Etter starthjelpen

Etter å ha starthjulpet bilen må batteriet lades opp igjenEtter å ha starthjulpet bilen må batteriet lades opp igjen. Kjør minst 30–45 minutter, uten andre strømkilder, for å gjøre dette.
Det anbefales å lade opp batteriet helt på et servicested for biler, med en batterilader med dyp syklus. Et dypt utladet batteri kan ha feil, dette vises når batteriet ikke kan holde på spenningen og konstant utlades. Det er bedre å la bilen stå over natt koblet til en lader med dyp syklus, enn at det skjer igjen og du er avhengig av starthjelp igjen. Løser ikke dette problemet, må batteriet skiftes ut.
For fremtiden, bare det å være oppmerksom hjelper: Aldri forlat bilen med lysene eller radioen slått på.

Foto: Dmitry Kalinovsky, khonkangrua, pornanan nanthapornpisut, ilovephoto_KA, optimarc, Checubus, Pakpoom Phummee, Oyls, Minerva Studio / shutterstock.com